Motivatie

30 oct. 2011

Replică la articolul bine scris dar rău intenționat la lui Claudiu Târziu


Replică la articolul bine scris dar rău intenționat la lui Claudiu Târziu
________________________________

Domnule Târziu, nu sunt unul dintre anonimii care se ascunde în spatele unui nickname, nici Ioana pe care am avut ocazia de a cunoaște la București, unde și noi am venit din Brăila și prăfuitul Galați pentru a vedea cu ochii noștri făcătura.

Cu tot respectul pentru sursa dumneavoastră, și cu recunoașterea adevărului că nu numărul ci calitatea contează, pot spune că cei din sală erau pe la 200.

Dincolo de asta, interesul nostru a fost să vedem cât de reali sunt cei ce au născocit, cu mai mult sau mai puțin talent, Manifestul cu pricina.

Pentru noi a fost suficient ce am văzut. Mihail și prietenii săi nu sunt nici dar nici niște naivi, nici legiunile Împăratului Traian dar nici niște domnișoare de pension.

Cu aceste concluzii, domnule Târziu, noi am revenit acasă și ne-am apucat de treabă. Acum suntem la a patra întâlnire săptămânală iar oamenii care ni se alătură, desigur nu cu sutele și nici cu zecile nu sunt nici exaltați și nici oportuniști. Sunt oameni care cu greu rupt două-teri ore din timpul și programul lor, mereu încărcat, dar care nu vor să rateze și ceea ce acum pare, cea de pe urmă șansă.

Ei sunt determinați, conștienți de ce ne așteaptă dar deciși.

În numele acestora, domnule Târziu, vă transmit că ne simțim ofensați că, atacându-l, din motive ce nu ne privesc, pe Mihail, loviți de fapt în inteligența și onestitatea noastră.

Oare de ce oameni onești ca dumneavoastră nu înțeleg, sau nu vor sa înțeleagă, că dincolo de ce ne desparte, ca cetățeni, sunt câteva valori care ar trebui să ne înfrățească?


Democrație și Meritocrație


Nu este așa că politicul e plin de diletanți? Așa este, dar asta, în sine, nu este rău.
--------------------------------------------------

Nicăieri în lumea democratică politica nu se face cu experți ci cu cetățeni. E drept că uneori politicianul nu este doar diletant ci mai este și ticălos sau idiot de-a dreptul. În condițiile în care majoritatea prezintă caracteristicile din urmă, clasa politică și spectacolul ei devin grotești. Unii radicali, oameni educați, se vor grăbi să arunce vina pe lipsa de competențe ale oamenilor politici, ignorând că diletantismul este doar unul, nu și cel mai rău dintre metehnele omului politic dâmbovițean. Se naște aproape automat curentul-reparator denumit în ultima jumătate a secolului trecut "meritocrație", o dictatură a elitelor competente, bazate pe accesul la putere al oamenilor pe baza meritlor validate prin examen, diplome, certificări sau , peiorativ, test IQ.

Meritocrația este mai degrabă ideologie nu sistem de guvernare. Meritocrația fără democrație este o altă formă de aristocrație. În care reprezentantul se impune prin  "merite" și nu mai depande de voința onor' popor. Instața care impune nu mai este cetățeanul alegător ci un sistem de evaluare al meritelor, calităților și Doamne fer', al IQ-ului. Cu toate acestea un astfel de om poate fi și ticălos în aceeași măsură în care este merituos.

Din câte știu eu, conceputul este destul nou și vine mai degrabă să impună o exigență în administrație și/sau organizațiile de bussines. Eu zic că soluția este educarea cetățeanului care să poată cântări mai bine între candidați, eventual să-și impună candidații reprezentativi  și să poată deosebi între demagog, ticălos și omul politic veritabil, onest și harnic. Dar frâiele deciziei trebuie să rămână la cetățean!

Foarte adevărat este că aparatul politic, vremelnic, și cel funcționăresc, permanent, din cadrul guvernului, parlamentului și administrațiilor locale trebuie separate foarte clar și ponderea primului redusă DRASTIC. Ei acum da, accesul în aparatul politic se va face democratic iar accesul în cel funcționăresc, da, prim merite: concurs, rezultate anterioare, carieră ...

Oricum, dacă e să căutam modele funcționale, eu m-aș uita la constituția USA, o lectură plăcută, simplă și plină de sevă. Să ne apucă să răsucim roata nu numai că e inutil dar este REVOLUȚIONAR de periculos.