Motivatie

30 oct. 2011

Democrație și Meritocrație


Nu este așa că politicul e plin de diletanți? Așa este, dar asta, în sine, nu este rău.
--------------------------------------------------

Nicăieri în lumea democratică politica nu se face cu experți ci cu cetățeni. E drept că uneori politicianul nu este doar diletant ci mai este și ticălos sau idiot de-a dreptul. În condițiile în care majoritatea prezintă caracteristicile din urmă, clasa politică și spectacolul ei devin grotești. Unii radicali, oameni educați, se vor grăbi să arunce vina pe lipsa de competențe ale oamenilor politici, ignorând că diletantismul este doar unul, nu și cel mai rău dintre metehnele omului politic dâmbovițean. Se naște aproape automat curentul-reparator denumit în ultima jumătate a secolului trecut "meritocrație", o dictatură a elitelor competente, bazate pe accesul la putere al oamenilor pe baza meritlor validate prin examen, diplome, certificări sau , peiorativ, test IQ.

Meritocrația este mai degrabă ideologie nu sistem de guvernare. Meritocrația fără democrație este o altă formă de aristocrație. În care reprezentantul se impune prin  "merite" și nu mai depande de voința onor' popor. Instața care impune nu mai este cetățeanul alegător ci un sistem de evaluare al meritelor, calităților și Doamne fer', al IQ-ului. Cu toate acestea un astfel de om poate fi și ticălos în aceeași măsură în care este merituos.

Din câte știu eu, conceputul este destul nou și vine mai degrabă să impună o exigență în administrație și/sau organizațiile de bussines. Eu zic că soluția este educarea cetățeanului care să poată cântări mai bine între candidați, eventual să-și impună candidații reprezentativi  și să poată deosebi între demagog, ticălos și omul politic veritabil, onest și harnic. Dar frâiele deciziei trebuie să rămână la cetățean!

Foarte adevărat este că aparatul politic, vremelnic, și cel funcționăresc, permanent, din cadrul guvernului, parlamentului și administrațiilor locale trebuie separate foarte clar și ponderea primului redusă DRASTIC. Ei acum da, accesul în aparatul politic se va face democratic iar accesul în cel funcționăresc, da, prim merite: concurs, rezultate anterioare, carieră ...

Oricum, dacă e să căutam modele funcționale, eu m-aș uita la constituția USA, o lectură plăcută, simplă și plină de sevă. Să ne apucă să răsucim roata nu numai că e inutil dar este REVOLUȚIONAR de periculos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu