Motivatie

10 oct. 2011

Mira, scepticul din mine


Mira este nikname-ul unei simpatizante a Noii Republici, dezamăgită de viața politică care a înconjurat-o de peste 20 de ani. Până la apariția declarațiilor de sprijin ale lui Sebastian Lăzăroiu, comentariile ei erau pline de entuziasm. Ulterior acestea s-au mai estompat, neîncrederea luând loc entuziasmului. Rândurile de mai jos sunt răspunsul meu adresat tentației de ne lăsa pradă scepticismului, tentație care ne încearcă pe fiecare dintre noi.
_________________________________________


Mira, în viața reală lucrurile nu sunt alb/negru. În politică cu atât mai puțin. Dacă ar fi fost să privesc alternativele politice în alb și negru, la alegeri nu aș fi pus votul pe nimeni. Din nefericire în 2000 am pus ștampila pe Iliescu și am țopăit exaltat la aflarea rezultatelor.  Desigur am simțit cum mâna mi se usucă. În 2004 am ștampilat Băsescu, mi-am luat pruncul de 4 ani și am plecat la București, în piața Constituției, ca să mă bucur cu țara. Dar, cum chiar Președintele Băsescu a spus în ultima confruntare cu Năstase, tragedia este că în mileniul al III-lea alegătorul român nu poate alege decât dintre doi comuniști. Nu am făcut alegerea cu deplină încântare. Aveam multe reproșuri de adresat lui Traian Băsescu. Șuvița rebelă mascând ipocrit o chelie onorabilă era ultimul dintre acestea.  Din 2008, 2009 deja am refuzat să mai privesc către viața politică a țării. Mă gândeam deja la Canada sau Marea Britanie.

Cu toate astea, azi sunt tot aici. Îndemnul meu către tine: hai să punem în balanță alternativele, desigur excluzând resemnarea. Vei vedea că îți va fi mai ușor să treci peste... hai să le zicem micile stângăcii ale acestei construcții aparent republicane, declarativ de dreapta, în fond, marele coagulant al unei frustrări naționale fără precedent.

Nici eu nu mă prăpădesc după domnul Lăzăroiu și cu siguranță că nu mi-aș da fiul la meditație la domnul Funeriu. Îl invidiez pe Mihail pentru erudiție și șansa de fi respirat același aer cu Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu, dar asta nu înseamnă că nu sunt ușor iritat de felul în care uneori rostește anumite fraze sau acceptă declarații de prețuire din partea entuziaștilor Noii Republici. Dar, Mira, uită-te în urmă, de unde am plecat, și mai ales uită-te la ce alternativă ne paște! Nu e așa că acum Mihail, Lăzăroiu, Funeriu îți apar ca Făt frumos și Albă ca zăpada? Sincer, mie da!

PS.
Argumentul suprem este altul: mergi pe 13 la întâlnirea cu simpatizanții NR. Vei descoperi acolo oameni aidoma ție și asta îți va da putere și încredere. Vei descoperi că nu ești singură într-o țară de hoți, șmecheri, fripturiști și mârlani aroganți. Și cine știe, poate cândva, vom descoperi că aceștia sunt singuri printre noi, ceilalți.

6 comentarii:

  1. Bogdan, descopar ce onoare imi faci aducandu-ma aici pe blogul personal. Dar precizez:
    1. NU am trimis vreun comentariu de simpatie sau de alt fel la adresa Noii Republici pana la Scrisoarea lui Sebastian Lazaroiu. Mi-am exprimat atunci o opinie. Am primit replici atat de la Mihail Neamtu, cat si de la tine. Am raspuns la amandoi. Raspunsul catre Mihail Neamtu a fost "editat" - adica cenzurat. La comentariul tau de mai sus, ti-am raspuns pe site-ul Noii Republici. Corect este, fata de cititorii tai sa postezi aici si raspunsul meu. Cred ca nu l-ai citit nici tu. Cauta-l!
    Si inca ceva: eu nu am spus, ci ai presupus tu ca sint "dezamagita" de viata politica din ultimii 20 de ani si ca d-aia am intervenit pe site-ul Noua Republica. Nu. Am intervenit pur si simplu pentru ca m-a enervat scrisoarea lui Sebastian Lazaroiu. Credeam ca e doar o simpla scrisoare. Pe urma m-am convins ca facea parte din planul de promovare. Or, la manipulari sunt imuna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Revin la ceea ce am scris mai sus, nu stiu cum a aparut semnat Anonim, sint Mira: am recitit comentariile amintite(la scrisoarea lui Sebastian Lazaroiu), nu raspunsul meu catre Mihail a fost cenzurat, ci cel care iti era adresat.
    Ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-am permis să mă folosesc de pseudonimul tău, fără să știu dacă nu cumva este unul ocazional. Am dorit să leg de el scepticismul meu și ale multor alții din jurul nostru și să-i pot da replică precum unui adversar.

    Am fost unul dintre sceptici căruia i-a fost aruncată speranța cu brutalitate în față, ca o mănușă ce îți provocă onoarea la duel și pe care, fără a mă lăsa amăgit, am ridicat-o.

    Între timp am descoperit pe câmpul dulelului că nu sunt singur. Nu știu ce gânduri au unii sau alții ori cine semnează scenariul ori regia, ce pot să-ți pun e ca sute de oameni vor devenii mii și apoi zeci de mii. Pe mulți dintre ei am început să-i cunosc, îmi seamănă și-i judec ca pe mine însumi.

    Vino alături de noi, dacă e să fim amăgiți măcar vom fi mai mulți și le vom face față. Cu toate acestea te asigur că viața nu e desenată în alb/negru. Multe nuanțe scapă artistului, tabloul său deja se desenează singur ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bogdan, nu esti atent la ce scriu. Nu ai in cap decit propaganda de partid, vezi mai sus: "Vino alaturi de noi", etc... (Era odata un cantec comunist: "Veniti cu noi, ne cheama tara..."). Insistenta voastra in a castiga adepti a devenit atat de agresiva si atat de pueril facuta, incat - cred eu - ii indeparteaza pe oameni. Sfaturile alea de pe prima pagina a site-ului vostru (si pe care le repeti si tu) sunt doar niste pagini de manual, a le posta intocmai, par puse acolo pentru persoane care nu pot gandi singure... Si ti-am mai spus, am destula experienta, incat nu am nevoie sa mi se spuna ca viata nu poate fi desenata in alba si negru. O banalitate, in fond.
    Salutari cordiale,
    Mira

    RăspundețiȘtergere
  5. Bogdan, ti-am semnalat cenzurarea unor afirmatii despre Sebastian lazaroiu pe NR. Nu ai nimic de spus? sau asa cum am presupus, ti-a fost greu sa mai dai de raspunsul meu pentru tine pe site-ul NR (unde e cam haos si nu exista motor e cautare!!!)Ti-l recopiez aici:
    mira.simion 12/10/2011 Bogdan, sper ca vei mai reusi sa dai de acest raspuns, caci vad ca Scrisoarea dlui Lazaroiu e “ascunsa” la “Documente” unde nici prin cap nu-ti trecea sa cauti…
    Multumesc ca risipesti atita timp sa stai de vorba cu mine. E induiosator (daca nu cumva e sarcina!) ca incerci sa ma convingi. Nu e nevoie. Sunt specialist in politica, cu experienta indelungata, pe doua continente. Imi gestionez singura dezamagirile si sperantele.
    Regret ca primul meu raspuns catre tine a fost “editat”. Stii ca inseamna asta? Inseamna “cenzurat”. Adica argumentele mele in dialogul cu tine (care il priveau pe dl Lazaroiu) au fost scoase. Foloseam un limbaj civilizat si nu injuram pe nimeni. Si atunci? Pentru mine a fost suficient. Ai vazut si ce i-am scris lui Mihai sub raspunsul pentru tine? “Noua Republica e deja veche”. Lucrurile incep sa devina stravezii. Faptul ca a aparut aici si Adrian Papahagi (consilierul domnului Baconschi la minister) imi intareste convingerea ca deja ideea Miscarii Populare se considera ratata si dl Lazaroiu testeaza cu voi altceva. Ciudat insa: cam prea mare coincidenta cu malul Dunarii ca sa fii un simplu entuziast! Ai grija de Mihai!"
    Mira

    RăspundețiȘtergere
  6. Mira ... zici că am în cap numai propagandă, ei draga mea (dragul meu), nici măcar nu bănuiești câte mai am în cap.

    Coincidență cu malul Dunării ... Mira, ce să zic, mă flatează că un specialist în politică pe 2 continente își pierde vremea cu comentarii pe blogulețul meu. În rest, succes în scenarii virtuale, pentru detalii reale ne găsești în viața reală la sediile provizorii, apoi ne vei putea evalua corect. ...

    RăspundețiȘtergere